Tuesday, October 12, 2010

hubby& roti canai

ketika org lain dok sibuk masak utk Thanksgiving dinner, nun jauh di sebuah basement apartment di bumi waterloo, kelihatan dua org manusia yg sibuk berceloteh sambil menguli doh..haha..ini semua gara2 bile kami berdua tetibe t'ingin nk makan roti canai..dah 2 thn kt sini, br la ni terasa nk mkn..nasib kami bukan 'pure maple' pny org :) kikiki..

almaklumlah, bile isteri yg tgh pregnant tetibe ckp nk mkn tu, nk mkn nih, si suami pun jd serba salah la jgk..tp kali ni, aku x rs bersalah sgt, sbb bangun2 pagi tu, cik suami pun ckp die t'ingin nk mkn roti canai..ape lg..sibuk la dok cr resepi kt internet :)

tp aku mmg kagum jgk dgn cik suami..rupe2nye ade bakat terpendam..untung jgk bile my mom-in-law pandai masak2..dulu siap berniaga kuih-muih..dats y cik suami tahu serba sedikit bab masak2 nih..sbb siblings die sume laki, sorang je pempuan..nk xnk kene tlg la jgk..mcm aku, rmi kakak2..so, bile diorg sume msk kt dapur aku kdg2 x amik serius pun blajar masak ni..setakat tolong potong2 bawang je..hehe..tp since kawen and merantau tmpt org ni, br la kene masak sndr..ermmm..xde lah ssh sgt pun..chewwah..tp kene byk lg praktis bak kate cik suami :( hihihi..

ok lets go back to roti canai thing..hampir 90% dibuat oleh cik suami..aku tlg bancuh2 bahan2 jek..tp kari ayam aku la yg buat 100%..cik suami x mau mkn dgn kuah dal, so senang la, xyah ssh2 cr kt internet..


cik suami yg bersungguh2 membuat doh roti canai..skill tebar x dpt nk capture..cik suami malu2..tp mmg sebiji la gaye cik suami time ni mcm mamak kt pelita nasi kandar..kekeke..
ni la ghupe roti canai yg chumel bebenor..ade bulat and segi4 :)



finally...ready to eat!! siap buat teh tarik lagi..cayalah en helmi!!!
mmg bersyukur sgt2 dpt mkn roti canai+teh tarik..sbb kalo ikutkan kepakaran memasak aku yg terhad ni, mmg kene tgu blik m'sia la br dpt makan..kekeke..thank you en suami! so, inilah dinner kitorg di petang thanksgiving..depa sume dok bakar turkey..bukan main lg bau smpi umah kami..tp xpa..kita hari2 shud be thankful to Allah..xdak tarikh specific yg kite perlu ucap rasa syukur..dpt mkn roti canai pun satu nikmat bagi org perantau mcm kami :) Alhamdulillah....