Tuesday, August 10, 2010

~Ya Allah berilah kekuatan utk ku hadapi Ramadhan kali ini~

Ramadhan datang lagi. Rasanya seperti baru semalam aku dan suami berkejar2 naik basikal untuk solat tarawikh di masjid pada 2009. How time flies..(klise sungguh bg org2 yg alpa mcm aku :p) Tahun lepas w'pun berpuasa jauh di perantauan, suasananya sungguh berlainan memandangkan ianya yg pertama sejak bergelar suami isteri dan pertama kali juga berpuasa jauh dr keluarga tercinta. It was a new experience and I was looking forward for the Ramadhan to come. But it was last year's story. This year?? ermmm..terlalu hiba rasanya. We really looking forward to celebrate the Ramadhan and Eid this year with family and friends in Malaysia. But we can only plan but Allah had decided not to allow us. Ya Allah sesungguhnya aku redha..but deep down in my heart I feel really2+ xtremely sad. Terbayang2 wajah mak, my mom in law and keletah2 anak2 buah yg dah besar panjang skrg ni. Ampun Ya Allah, aku tidak bermaksud utk berputus asa dr rahmatMu. Sesungguhnya telah banyak yg Engkau telah limpahkan kepadaku namun telah aku dustakan tanpa aku sedari.

I know how sad my mom and my mom in law was when we told them that kami tidak ada rezki lagi utk balik ke Malaysia this year. Like my mom in law, sungguh terharu bila mendengar suaranya yg berubah. Tapi bagi my mother, when we told her tak jd blik, trus diam. No respond. I know she's trying not to cry. To hide her feeling. I know my mom. Walaupun mereka kemudiannya cuba memujuk hati kami (and definitely utk pujuk themselves), bagi kata2 semangat and everything, aku tetap berasa hiba. Tak tahulah. Mungkin disebabkan pregnancy ni kot. Sungguh2 emosi.

Banyak juga perkara yg aku sesalkan. Jika aku berjaya dlm Comps Exam tempohari, mgkn aku boleh balik ke Malaysia dgn senang hati. Since I have to repeat it, I'm afraid if I go back, then it will be more complicated to resume working on the paper. Tapi aku yakin, Allah punya rancangan yg lebih baik utk kami. Memandangkan my pregnancy yg sudah menjangkau 5 bulan skrg, we need to find new house yg lbh sesuai for the baby. So, actually we got lots of things jgk yg perlu disettlekan before I get too 'sarat'. Alhamdulillah, mgkn Allah tunjukkan kami jln yg lebih mudah.

Mungkin inilah dugaan utk kami. Siapalah kami utk mempersoalkan keputusan tuhan. Cuma harapan kami, berilah kami kekuatan ya Allah utk menghadapi Ramadhan kali ini. Berat rasanya perasaan rindu di hati dan fikiran kami ini. Mudahkan Ya Allah, ringankan beban kami Yang Maha Pengasih. Sungguh, aku yakin ada lagi yg diduga dgn dugaan yg lebih hebat dr kami. Sesungguhnya Ya Allah, golongkanlah kami dlm golongan org2 yg sentiasa mensyukuri segala nikmat dan rahmatMu YA ALLAH..Dan aku amat2 bersyukur2 kepada Mu Ya Allah di atas nikmat yg bakal Engkau berikan kepada kami utk bergelar ibu dan ayah. Indeed, You are the Most Merciful, the Most Beneficient..Syukur Alhamdulillah...

3 comments:

  1. Al Baqarah 2:286. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...

    beruntungnya diri bila allah beri perhatian lebih padamu lynn.. :) and my most fav part is He is always in you, your words, your doings.. no matter what happen kn.. moga allah beri rahmat seluasnya buatmu and family.. amiinnn.. :)

    ReplyDelete
  2. sabar banyak2 je la lynn.. by the way aku baru tau hang ngandung tahniah jugak untuk hang dan hasben hang...ini yang terbaik untuk korang masa ni la tu

    ReplyDelete
  3. irnie: yup..aku pun rs mcm tu jgk..despite all the ignorance yg I been doing all this time but HE is always with me..i totally believe in rahmat disebalik setiap kejadian..indeed ayat itulah yg aku cuba bace setiap pagi utk dpt kekuatan..
    jalil: thank you jalil..really appreciate it!

    ReplyDelete