Friday, September 18, 2009

~dendang perantau~

Menjelang hari raya ni semakin sebak pulak hati ni rasa. Selama berpuasa ni berjaya jgk la mengeringkan hati (Bak kata Ed, masa dolu2 aku seorg yg berhati kering). Seronok berpuasa kt sini sbb dpt bg tumpuan yg lebih kepada ibadah puasa itself. Kalau di Malaysia, bulan puasa sibuk sgt la dgn nk tempah kuih raya la, baju raya la, langsir la...Itulah kelebihan sepanjang kami berpuasa di Waterloo ni. Semangat jd lebih kuat, kebanggaan menjadi seorang muslim tu amat dirasai dan most important, lebih mensyukuri nikmat yg Allah telah kurniakan kpd kita sbnrnya esp sbg rakyat m'sia. W'pun sbnrnya rmi je manusia kt sini yg menganggap M'sia tu kuno2 lg, tp depa sbnrnya tak tahu betapa makmurnya negara kita. Bila pg masjid and jmp rmi dgn immigrants dr negara islam, kt situ timbul kesedaran. Yg kami students m'sia yg brp kerat ni x sabar2 nk blik ke tanah air tercinta, tp depa ni lari dr negara sendiri utk cr tmpt perlindungan. Syukur sgt dan bangga sgt menjadi rakyat m'sia (eventho' depa sumtimes pndg rendah kt kita sbb kita berada within South East Asia nations which consist of mostly poor countries). Ok enuff bout hikmah berpuasa di tmpt org.
Tp bila tiba hari raya, hati ni menjadi semakin berat dan sebak. The situation is totally different from what we have back home. In terms of celebration, mmg la mcm langit dan bumi. Tp itu x kisah sgt. Yg membuatkan sebak di hati ni bile asyik dok pikir today family da gather kt umah mak utk masak rendang, nasi impit and so on..spt kelaziman thn2 sblm ni..and myself masih di universiti at 9.38 malam waiting for my hubby abes training. Luckily ade hubby. Kalo x lg la. Kalo kt UK or even Toronto pun mgkn x kesah kot sbb rmi komuniti mesia. Minta2 hari raya ni hubby x keje siang. Kalo x sure nangis pny..huhu..
One thing yg buat aku gembira sikit today, is bile parcel yg adik pos da smpi. Kami da risau x smpt pki baju raya nnt. Alhamdulillah, doa kami dimakbulkan. tgl 1 hari je lg nk raya smpi jgk parcel tu. Seronok sgt dpt brg2 dr malaysia. Dulu brg2 yg aku pndg sebelah mata je tp skrg menjadi sgt berharga. So, appreciate ur life wherever u are. That's what we're doing now. Appreciating and enjoying life in Canada as much as we can so that we're gonna have something to tell to our kids. Susah senang semuanya amat2 berharga kt sini. Pengalaman itu x dpt if kami di m'sia. For example, today, kami sedey sgt x dpt tarawih mlm terakhir cos hubby ade training b4 die dpt job. And to make things worst, boss suruh dtg aftr iftar (sib baik boss muslim!). Apalagi kelam kabut jgk la td. Terpaksa la masak awal then 'tapau' je buka kt opis (tmpt hubby keje kt university plaza). Alih2 dlm bus da maghrib. Minum air dulu. Pastu lari2 g opis, mkn cpt2..semayang pun cpt2..minta Allah terima solat kami td..and the now, here I am..boring baca journal, tulis la blog nk luahkan perasaan yg berat sgt dlm hati ni..Lebih2 lg bile dok sorang2 kt library nih..Pastu at the same time my family tgh kecoh2 agaknya nk mula masak cos kt sane da sabtu pagi...Ini kejap lg kalo buat video call dgn mak ni sure nangis pny. Tp xpe, demi hubby tercinta, try jgk utk rasa gembira di hari raya nnt cos this is our first time raye as husband and wife. Doaku hny satu, semoga dipermudahkan pengajian ku disini dan dimurahkan rezki kami suami isteri so that thn depan dpt blik beraya di kampung halaman.
Ok la..it's almost 10pm. I should resume working. Nnt around 11pm nk pg tmpt keje hubby tgk da abes keje blum. Then bleh blik...rest....Before that, Helmi and I would like to wish everyone Happy Hari Raya. Maaf salah silap kami. Halal makan minum kami. and doakan kami di sini. Bubbye.