Posts

Menjelang kelahiran Amanda..

Semalam genap sepuluh minggu mak pulang ke rahmatullah. Semalam juga adik bongsu saya, Adik admitted di HUKM, sudah mula sakit2 nak bersalin. Sehari sebelum tu, Adik sempat lagi pergi tengok2kan rumah untuk kami sewa di area Seri Kembangan. Agaknya sebab banyak berjalan, terus baby nak keluar kot. Sorry menyusahkan kau dik. Saya tahu dia admitted pun tengok gmbr di fb. patutlah msj di fb tak dibalas, telefon tak angkat. Rupanya dah masuk hospital.

Tengok gmbr adik kt fb di hospital, hati saya sebak. Walaupun adik saya happy je, siap buat peace lg, tapi saya sangat sedih. Adik tiada mak yang boleh memberitahunya apa yang patut dia buat. Kedua-dua mak sendiri dan mak mertua sudah pulang ke rahmatullah. Saya membayangkan jika saya di tempat dia. Saya teringat ketika saya mahu melahirkan Hayyan. Ketika itu walaupun saya di Canada hanya bersama suami, tetapi saya masih boleh telefon mak dan mak mertua yang banyak membantu saya. Ketika saya mula rasa sakit mahu bersalin, saya terus telefon …

kekalkan ia begini Ya Rabb..

Image
3 minggu berlalu..walaupun masa bergerak pantas tetapi hati ini merasa sudah terlalu lama. Lama kerana tidak lagi mendengar suara mak. Terlalu lama rasanya tidak mengungkapkan dialog yang sama setiap kali menelefon mak. "Assalamualaikum mak. Buat ape tu? sihat?" dan mak akan jawab benda yang sama juga setiap kali diajukan soalan yang sama. "waalaikumsalam. takda buat apa. duduk ye (alin tahu mak mesti duduk termenung jauh di tempat duduk mak di dapur tu). sihat Alhamdulillah (walaupun kadang2 dari suara tu alin tahu mak tak sihat. tapi sentiasa ckp dia sihat)". Sekarang kalau nak dengar suara mak, kene bukak blik video2 yang dirakam sebelum ni. Alhamdulillah, banyak juga budak2 ni, cucu2 mak yang rajin buat video. Itulah pengubat rindu walaupun semakin berjuraian air mata bila tengok video mak. Alin pun sensitif sekarang bila tengok atau dengar kawan2 atau helmi telefon keluarga di Malaysia. Sedih betul hati ini bila menyedari hakikat bahawa alin sekarang yatim pia…

hakikat kesedihan...

Image
1 Mac 2013.

Malam kedua mak di alam sana. Tertanya2 keadaan mak. Doa tak putus dikirimkan agar mak tenang dan gembira di sana. Semoga mak dapat berjumpa abah, lobai (bangtam) dan bangteh. Mak, kalau mak dtg tgk Alin, mak jgn sedih tgk Alin sedih. Hanya menangis kerana risaukan mak di sana. Mungkin juga kerana Alin sedih balik nnt tiada mak yg menunggu kepulangan. Mungkin juga kerana tiada lagi doa dr mak yg selalu Alin minta.
Alhamdulillah mak dapat jumpa dan meluangkan banyak masa dengan Hayyan. Tahun lepas kerap sungguh mak bertanya Hayyan bila nak balik jumpa wan sedangkan thn 2011 kami sudah blik beraya. Akhirnya kami balik juga utk buat fieldwork. Sungguh cantik perancangan Allah, fieldwork tertangguh dek byk perkara tapi waktu tu Alin byk bersungut sampai mak risau takut Alin giveup. Tapi sebenarnya Allah bagi Alin peluang habiskan banyak masa dengan mak tahun lepas. Mmg lame kami kt sane dan lame jgklah mak dpt tgk Hayyan membesar depan mata. Subhanallah, kalaulah Alin tahu waktu…

The day Hayyan Hayden was born....

Image
Assalamualaikum,
baru je ade masa skit nk tulis blog :) sgt busy melayan karenah lil sweetheart yg akan genap 2 bulan on march 1st (patutnya feb 29th,tp feb smpi 28 jek..huhu). 2 months of motherhood..tiring but exciting!bangun malam..uughhh..but to see him growing healthy n now with his smile n lovely talk, it worth the sacrifice!saje nk tulis psl the day he's born..tetibe t'igt blik p'jalanan me n helmi menempuh saat paling berharga dlm hidup kami..

Alhamdulillah..the most awaited moment has come..Wednesday, Dec 29th 2010, 7.30pm (Canada ET), my beloved lil precious had safely arrived at Grand river Hospital, Kitchener Waterloo, Canada. It's hard to believe that I  had already given birth to a healthy baby boy. I still remember when Dr Wackim pulled him out and he wasn't crying. His face was like 'err..where am I mother? I'm all scared!'. We can see and hear him crying when the nurse took him and started to clean him up and resumed with standard baby …

38 weeks and counting!!!

Image
Salam and hi all!


Waaah...tetibe I feel so rajin nk update blog. FYI, I seldom open my own blog and once I open it, I want to take the chance to write anything that comes across my mind at this time. And the reason for me to have this blog pun because I want to keep and share things (esp the important ones) in a more friendly way. I can imagine myself at 40s and recall all the things that had been happening in my life by going thru all posts in this blog. Haha..must be feeling a bit silly and shame then but yet it could be an inspiration of what I have to become then.

Talking about keeping and sharing thing, I suddenly feel the urge to write about myself at 38weeks of pregnancy and am counting days for the arrival of new bundle of joy :) So far, I haven't feel any signs of labour and everything is just doing great. Alhamdulillah. Baby's moving actively (even now while writing this post :p), I can still cook and do some house chores (not much tho), and most importantly, I still…

ikan pari bakar in da house!!!!

Image
salam and hi all!
after quite a while, tetibe jek update psl ikan pari bakar :) sebabnya hari ni buat ikan pari bakar+air asam..2nd time buat, but this time around kene update sbb ade story sket :) actually, ikan bakar is always be my favourite dish aside from sambal ikan keli (or known as ikan sembilang in negri9). However, since we're living in Canada, there's no way to find ikan cencaru (itu je ikan yg biasa dibuat ikan bakar), but Helmi insisted to make ikan bakar with stingray. Kalau di Malaysia, memang jarang (or can I say never?) beli ikan pari buat ikan bakar or even makan kt kedai pun. At least, I would choose ikan kembung bakar kalau nk makan ikan bakar sgt.
Ikan pari bakar or masak asam pedas is always Helmi's favourite. Not really la I think, but he knows how to eat ikan pari (haha..I mean bukannya I tak tahu makan ikan pari, but tak minat). Apparently, after the 1st try making ikan pari bakar, I fell in love with ikan pari bakar plus the sweet sour air asam. Oh…

happy 2nd anniversary!!

Image
22 nov 2010..ermmm..nothing much to write about our 2nd anniversary actually! I know it should be an annual event where every married couple are looking forward to indulge themselves with party, romantic dinner, or romantic gateway just to tell their soul partner how important and precious they are to them. We didnt manage to throw ourselves something BIG on that day. But it didn't mean that we're not appreciating our marriage! It was just bcos I was no longer able to do such thing anymore (talking about 33weeks pregnant!).

What we did on that special day? We manage to watch Harry Potter and the Deathly Hallows and before that, buying some baby's stuff..yeaayy! at least I manage to go out for more than 2 hours which seem to be the hardest thing to do now (staying outside for more than 2 hours!).




















~Mom and Dad to-be on 22nd Nov 2010~

Actually I was more than excited about getting prepared for baby's arrival therefore for the whole weekend (where it supposed to be anniversar…